Dansken som gör underverk | Svenska Akupunkturförbundet - Traditionell Kinesisk Medicin

Text: Helle Karman, Dr. Phil. (Lund Universitet)

Akupunktur 2000.

Ett annorlunda akupunktursystem som hjälper smärtpatienter att slippa smärtorna och blinda och synskadade att få en bättre syn.

I den lilla spanska byn Alfaz del Pi på Costa Blanca sitter John och jag och pratar akupunktur. Han är här för att lära ut sin akupunkturmetod – jag bor här. Att akupunktur fungerar vet vi ju alla. Det har kineserna vetat i femtusen år. Varför det fungerar är vi inte lika säkra på.

-Hur skiljer sig Akupunktur 2000 från andra system?

-Det liknar inte något hitintills använt system. Det har kanske mer gemensamt med kiropraktik än med akupunktur. Genom att sticka nålar i huden kring lederna skickar man elektriska impulser till hjärnan och aktiverar den till att via blodbanorna stimulera de hormonproducerande körtlarna så att de i sin tur frigör olika läkande ämnen som börjar bota det sjuka området i kroppen.

-Den upptäckten kom jag på mer eller mindre av en slump. Jag hade håll i nacken och provade mig fram med nålar lite varstans. Värken försvann. Sen testade jag olika punkter för olika åkommor och plötsligt satt det där! Att man kan påverka hjärnan så att smärtorna omedelbart lättar. Efter flera behandlingar brukar de vara borta för gott.

-Först trodde jag inte det var sant. Hur kunde det vara så att jag hade upptäckt någonting som gått hela den klassiska kinesiska akupunkturen förbi? Jag vaknade på natten och frågade mig själv ”är detta möjligt eller är det min entusiasm som får mig att se syner?”

Men när John sett att metoden gick att lära ut och att hans elever fick (nästan) lika bra resultat så förstod han att det var verklighet.

-Fortfarande i dag undrar jag över om det verkligen är jag som kan hjälpa människor på det här viset. Man blir enormt stolt och även mycket ödmjuk.

-Sen fick jag för ett par år sedan en aha-upplevelse. Plötsligt förstod jag att detta var kroppens eget sätt att läka sig själv. Denna naturliga läkningsprocess kan på olika sätt vara blockerad (stress, trauman, mediciner, gifter, skador efter olyckor, strålning, virus och bakterier mm) men Akupunktur 2000 sätter igång processen igen.

Poängen är att hitta smärtpunkterna i lederna helt exakt.

Akupunktur 2000 har blivit en succé. Redan tidigare hade John Boel uppmärksammats i pressen, inte minst när det för sexton år sen visade sig att han kunde förbättra synen på patienter där läkarvetenskapen stod maktlös. Han gjorde det genom att sticka en nål i en alldeles bestämd punkt under foten, egentligen början till Akupunktur 2000 fast han inte insåg det då. Under åren har verksamheten alltmer inriktats på smärtpatienter, blinda och synskadade – med förbluffande resultat.

-Vi har dokumenterat att vi kan hjälpa över 90% av alla smärtpatienter, gott och väl 80% av de patienter som lider av olika kroniska sjukdomar och 83% av de ögonpatienter som av läkarvetenskapen förklarats obotliga. Omslaget på min förra bok ”Se godt ud”

(om behandling av blinda och synskadade) har målats av en tidigare blind målare som vi fått till att se igen. Han var en av dem som var helt blind.

-Hur har ditt akupunktursystem tagits emot av kolleger och övrig sakkunskap efter det ovationsartade mottagandet när du i januari år 2000 för första gången la fram det, på det Öppna Internationella Universitetet för Komplementär Medicin. Har det varit motstånd eller förtjusning eller….?

-Ja, minns han. Det mottagandet var fantastiskt. Det var alla sorters människor, både läkare och folk från det alternativa vetenskapliga området, sökande människor med en nyfikenhet och mottaglighet för någonting annorlunda. Entusiasmen var så stor att jag för min upptäckt utnämndes till Århundradets akupunktör!

-Annars brukar det ju vara så att när det kommer någonting helt nytt så möts det med stort motstånd. Motståndet kan vara så kompakt att det nya upplöses och blir till ingenting. Men är det en verkligt bra grej så vinner den i längden. Så har det också gått här. Först var det inget som ville höra talas om Akupunktur 2000 – knappas ens jag för jag kunde inte begripa att det kunde vara så enkelt och så effektivt. Nu har vinden vänt och allt fler vill lära sig metoden.

Det är inte svårt att intervjua John Boel. Han är van. -Så har det inte alltid varit, i början var det svårt att stå i centrum. Nu är det inget problem längre och innan jag ens hunnit andas ordet ”framtid” går han över till att tala om sitt nya projekt som han tror ska kunna hjälpa dem han inte kunnat nå med sina nålar. Här blir det lite tekniskt för en humanist men så mycket förstår jag att det har med svängningar i kroppen att göra. Det finns svängningar i varje cell. De kan vara sjuka och taggiga eller harmoniska och friska. John tror sig ha kommit på en metod att gå in och påverka de taggiga svängningarna i riktning mot harmoni och hälsa. Hur det ska göras och när han ska sätta igång är oklart men stort blir det – över hela världen om han får som han vill.

X