Behovet av yrkesskyddad titel – Akupunktör!

13 mars 2015
Artiklar
Blogg
Comments: Kommentarer inaktiverade för Behovet av yrkesskyddad titel – Akupunktör!

Logo SAKUF f rgb

För en vecka sedan slog media upp stora rubriker –”Akupunktör glömde patient i flera timmar!”

Händelsen hade skett på en smärtklinik på Östermalm i Stockholm och har anmälts till IVO.
Styrelsen i Svenska Akupunkturförbundet -TKM agerade direkt. Var det verkligen fråga om en Akupunktör eller handlade rubriken om någon annan yrkesgrupp som använder sig av akupunkturnålar i sina behandlingar?

För att ta reda på fakta kontaktades samtliga medlemmar med kliniker på Östermalm. Detta för att utesluta att det var en av Svenska Akupunkturförbundets medlemmar som rubrikerna handlade om.
Inom några dagar stod det klart att den så kallade Akupunktören inte är medlem i SATKM och därför troligtvis inte heller har den långa utbildning som är minimikrav för medlemskap i SATKM.
I dag finns det många som kallar sig för akupunktör med bara några veckors utbildning bakom sig.

Att kalla sig akupunktör i Sverige i dag är enligt lagen fritt för vem som helst oavsett utbildning. Svenska Akupunkturförbundets minimikrav är en treårig utbildning i Traditionell Kinesisk Medicin samt utbildning i västerländsk medicin så kallad Basmedicin motsvarande minst 60 högskolepoäng.
Förbundets medlemmar följer etiska riktlinjer, följer socialstyrelsens hygienkrav och arbetar under tystnadsplikt.
Denna aktuella händelse styrker Svenska Akupunkturförbundets arbete att få titeln Akupunktör som skyddad yrkestitel!