Kort sammandrag av intervjun | Svenska Akupunkturförbundet - Traditionell Kinesisk Medicin

Patienten berättar att allt började med en Borrelia-infektion som behandlades med en långvarig antibiotikakur. I samband med det började hon få symtom i form av smärtor i hela kroppen, sömnlöshet och stor kraftlöshet.

Dr. Schmincke som är kinesisk läkare och jobbar med Klassisk akupunktur säger att rent skolmedicinskt vet man inte vad fibromyalgi beror på.  Ur vårt perspektiv fortsätter han, är orsaken till fibromyalgi infektioner som inte brutit ut. Man kan egentligen se det som en störning i immunsystemet. Man kan säga att det är en sorts reumatism där man inte kan hitta några förändringar i blodet.

Patienten fortsätter att berätta att hon sökt många olika läkare men eftersom de inte hittade några avvikelser på de prover som togs så ansågs problemen vara psykosomatiska. Med så svår smärtproblematik att hon knappt kunde gå, sökte hon dock vidare och hamnade till slut på den här kliniken. Redan efter ca. 6 dagars behandling märkte hon att något positivt började hända i kroppen.

Det mest anmärkningsvärda med den kinesiska medicinen tycker hon är att den är så nära patienten. Det jag som patient berättar är direkt utslagsgivande i behandlingen. Man lyssnar extremt noga på vad jag berättar. Min verklighet får vara den faktiska verkligheten. Den blir inte ifrågasatt. Jag får vara expert på mitt varande och läkaren är min följeslagare. Med läkarens stora erfarenhet av örter och behandling har man då ett perfekt samarbete.

Ofta handlar det om flera lager av obalanser säger Dr. Schmincke. Det kan vara en yrkesmässig överbelastning i kombination med en störning i immunsystemet. I det här fallet även en långvarig antibiotikakur. Då måste man parallellt med smärtlindrande tekniker som akupunktur och olika kroppsterapier även bygga upp immunsystemet på nytt, vilket vi gör med örtmedicin.

Man behöver också komma ifrån sin stressiga vardag och därför blir man i regel inlagd här en period.Man får lära sig nya kostvanor, nya mönster för sömn och vakenhet mm.

Det största problemet med den här sjukdomen, fortsätter Dr. Schmincke är att den inte ger några mätbara förändringar, vilket gör att patienterna ofta hamnar inom psykiatrin. Då har de dels blivit slussade till fel vård och dels inte blivit tagna på allvar. Många som kommer hit har blivit deprimerade just av den anledningen att de inte tas på allvar.

Jag har genom den kinesiska medicinen ökat min kroppsuppfattning berättar patienten. Jag har utvecklat en inre seismograf som varnar mig när jag börjar avvika från min hälsovänliga väg. Jag känner när jag kommer ur balans och jag har fått lära mig vad jag kan göra för att komma på rätt väg igen. Bara jag följer det så mår jag bra!

X